top of page

6 שאלות ותשובות בעקבות פסיקה חדשה בתחום חדלות הפירעון

  • תמונת הסופר/ת: Nicolas Mayants
    Nicolas Mayants
  • 2 בינו׳ 2024
  • זמן קריאה 5 דקות

לאחרונה בישראל ניתנה החלטה של בית המשפט שיכולה לשנות את פני המציאות לטובת הנושים, ובעיקר על זכותם של הנושים לקבל מידע על החייבים שנמצאים בהליכי פשיטת רגל (חדלות פירעון). מאמר זה עוסק בהשלכות של ההחלטה על הנושים וגם על החייבים  בנוסף, אחשוף גם כיצד בעזרת ההחלטה הנושה יוכל לאתר ולבטל הברחת נכסים של החייב, שבוצעו על ידו שנים לפני כניסתו להליך חדלות הפירעון.


תמונה של ניקולאי מאינס עורך דין


פסיקה חדשה בתחום חדלות פירעון


 מי שאי פעם נאלץ לדרוש את כספו מאדם הנמצא בהליך חדלות פירעון, יודע כי מדובר בחוויה לא פשוטה. מעבר להוצאות המשפטיות הכרוכות בהליכים המשפטיים, נושים רבים נתקלים בקושי לקבל מסמכים שהוגשו על ידי החייב או עורך דינו בהליך.

 

בנובמבר האחרון (2023) כבוד השופט דן סעדון מבית משפט השלום בתל אביב, נתן  החלטה שיש ביכולתה לשנות את פני המציאות לטובת הנושים. ההחלטה התקבלה בעקבות בקשה שהגיש משרדי (עורך הדין ניקולאי מאינס) המייצג נושה בהליך חדלות פירעון, שביקש לקבל גישה למסמכים אלו.

 

על אף התנגדות הנאמן שמונה מטעם המדינה, קבע כבוד השופט דן סעדון כי יש לאפשר לנושה לעיין בבקשת היחיד לצו פתיחת הליכים ואף בפרוטוקול החקירה, שבו נחקר היחיד אצל הנאמן שמונה מטעם המדינה, כאשר כבוד בית המשפט הדגיש כי "המוצא הוא גילוי מרבי של המידע והמסמכים הנדרשים לנושה לרבות פרוטוקול". 

 

פסק הדין פורסם לאחרונה באתר 'דופק החדשות של ישראל', וניתן לקבל גישה לכתבה בלינק הבא: https://thepulse.co.il/index.php/65220-2023-12-24-19-43-15

 

 מה נקבע בהחלטה?

  

בית משפט השלום בהחלטה הדגיש את הזכות של הנושים לקבל מסמכים ומידע על החייב בהליכי חדלות פירעון, ואפשר לנושים לקבל גישה למסמכים שהגיש החייב בהליכי חדלות פירעון, כולל פרוטוקול החקירה המתעד את חקירתו של החייב אצל הנאמן, עורך דין של המדינה. 

 

אולם לדעתי השינוי הכי גדול בהחלטה הינו ההכרה של בית המשפט בחשיבות הזכות של הנושים לקבל מידע על החייב שנמצא בהליכי חדלות פירעון, והגישה שמרחיבה את הזכות של נושים לקבל מידע וגישה למסמכים של החייבים בהליך.


על מי חלה ההחלטה?

 

ההחלטה ניתנה במסגרת הליך שהגיש אדם פרטי לבית המשפט בהליך חדלות הפירעון. ולכן, התחולה שלו קודם כל מתייחסת לאנשים פרטיים שנמצאים בהליכי חדלות פירעון, וזכויות של הנושים לקבל מידע על אותם חייבים.

 

אבל, ניתן  להניח שההחלטה תשפיע גם -  על הליכי חדלות פירעון שמנהלים חברות ולא רק אנשים פרטיים. למעשה, בניגוד לאדם פרטי לחברה אין זכות מובנית לפרטיות (כי היא ישות ולא אדם פרטי), ובכל במקרה של פגיעה בפרטיות החברה, הפגיעה תמיד, תהייה קטנה יותר מהפגיעה  בפרטיות של היחיד. אם כך החלטת פסק הדין תוכל להשפיע על הליכי חדלות פירעון שמנהלים חברות, לדעתי ניתן יהיה להחיל את חובת הגילוי בקשר לחברות בצורה הרבה יותר רחבה מזו הקיימת עבור אנשים הפרטיים.

 

כיצד ההחלטה תשפיע על נושים שנמצאים בהליכי חדלות פירעון  ?

 

לדעתי ההחלטה עשויה להביא למציאות שונה, בה הנאמנים ובעלי תפקידים נוספים יקלו על הנושים, יאפשרו עיון במסמכים לנושים מבלי הצורך לפנות לבית המשפט. 

 

מעבר לכך באמצעות קבלת גישה רחבה יותר למסמכים של החייבים במסגרת הליכי חדלות פירעון. הנושים יוכלו בצורה קלה יותר לעמוד על הזכויות שלהם, ואפילו לבחון את התנהלותו של החייב בהליכי חדלות פירעוןבמידת הצורך אף לדרוש את ביטול ההליך אם יתגלה שהחייב פעל בצורה חסרת תום לב, או יצר חובות באופן שיכול להיחשב פסול.

 

כיצד ההחלטה תשפיע על החייבים שנמצאים בהליכי חדלות פירעון?

 

החייבים שנכנסו להליכי חדלות הפירעון יצטרכו להבין את המציאות החדשה, שאם הם רוצים לקבל מחיקה של החובות שלהם, הם לא רק יצטרכו להגיש מסמכים לבית המשפט, להיחקר על ידי עורך דין מטעם המדינה (הנאמן) - ייתכן ויהיה עליהם גם לחשוף מסמכים ומידע בפני נושים שלהם הם חייבים כספים. כך שבאופן תיאורטי כל נושי החייב יוכלו לבקש ולדרוש מידע על חייב. מדובר בעניין לא פשוט שיהיה על החייבים לקחת בחשבון בכניסה להליכי חדלות פירעון.

 

 

האם ישנם חריגים לזכות של הנושים לקבל מידע מהחייבים?

 

כמובן שהזכות לקבלת מידע אינה זכות מוחלטת. גם בעקבות  ההחלטה החדשה של בית משפט השלום. זכות זו כפופה לשיקולים והאיזונים של בית המשפט, בנוסף חוק חדלות הפירעון מאפשר לבית המשפט או לנאמן להגביל חשיפה של מסמכים שנחשבים מסמכים רגישים במטרה לאפשר איזון נכון יותר בין הזכות של הנושים לקבל מידע, לבין זכות החייבים לשמור על פרטיותם.


האם יהיו השלכות רוחב להחלטה?

 

אני סבור שהחלטה הזו, ובכלל הרחבת זכויות הנושים לעיון וקבלת מסמכים בהליכי חדלות פירעון תתרום לשקיפות ויעילות של ההליך, ואף במקרים רלוונטיים תמנע מחייבים חסרי תום לב שבאו לנצל את ההליך לרעה להיכנס או להשתתף בהליך.

 

ככל שזכות עיון וקבלת המידע תורחב, החייבים, במיוחד חייבים שבאו לנצל את החוק והמערכת, יצטרכו לחשוב פעמיים. עכשיו יהיה עליהם לקחת בחשבון שההתנהגות שלהם תיבחן לא רק על ידי בית המשפט, אלא יתכן גם על ידי כל אחד מאותם נושים שאותם לכאורה רימו, ובמידת הצורך אותם נושים יוכלו לפנות לבית המשפט ולדרוש את ביטול הליך חדלות הפירעון או לבקש לנקוט בסנקציות אחרות כנגד החייבים שבחרו לנצל את המערכת ולזכות מן ההפקר.

 

כיצד בעזרת ההחלטה הנושה יוכל לאתר ולבטל הברחת נכסים של החייב שבוצעו על ידו שנים לפני כניסתו להליך חדלות הפירעון  ?

 

חשוב להדגיש שלא מדובר בהחלטה שמדברת רק על גילוי מידע בלבד לנושים. הרבה מאד חייבים שנכנסים להליכי חדלות פירעון, וגם נושים - במיוחד אלו שלא מיוצגים על ידי עורך דין מומחה בתחום חדלות פירעון, לא יודעים שלבית המשפט בהליכי חדלות פירעון קיימות סמכויות מאד רחבות, לא רק בקשר לביצוע בדיקות וחקירות החייב, אלא שבית המשפט יכול לבטל פעולות שנחשבות פסולות כגון פעולות שבאו להעדיף נושים מסוימים באופן לא הוגן או להבריח נכסים.

 

כך לדוגמה, הוראות חוק חדלות פירעון מאפשרות לבית המשפט לבטל פעולות שביצע החייב בנכסים, במטרה להבריח את הנכס מנושים, גם אם במועד ביצוע הפעולה לא היה החייב בחדלות פירעון בתקופה של שבע שנים לפני פתיחת הליכי חדלות הפירעון.

 

עכשיו, במקרה של חשד לביצוע פעולות והברחת הנכסים, לנושים תהייה אפשרות לקבל גישה ומידע על החייבים ולבדוק את התנהלותם של אותם חייבים שנים אחורה, ובמידת הצורך לפנות לבית המשפט בבקשה לביטול פעולות שבוצעו על ידי החייב שנים לפני שהוא נכנס להליך חדלות הפירעון.

 

המסקנה הסופית

 

החלטה זו של השופט דן סעדון, כפי שדווח על ידי The Pulse, מהווה צעד משמעותי במערכת המשפט בישראל. ההחלטה מאזנת בין הזכויות והחובות של נושים וחייבים בתיקי חדלות פירעון. ההחלטה זו צפויה להביא ליותר שקיפות בהליך ,ואף להפחית את מספר ההונאות על ידי אותם חייבים שבחרו לנצל את החוק לרעה, ולכן לא זכאים להנות מהגנת החוק.

 

בנוסף, פסק הדין זה מדגיש את הצורך בייצוג משפטי בהליך חדלות פירעון על ידי עורך דין מומחה, שמבין את החוק, ובעל ניסיון בייצוג בהליכי חדלות פירעון. הליך חדלות פירעון אינו הליך טכני - מדובר בהליך משפטי מורכב המצריך עורך דין שידע לשמור על זכויות הלקוחות שלו בהליך, לא משנה אם מדובר בנושה או בחייב. שמי ניקולאי מאינס, אני יועץ משפטי לעסקים ועורך דין להוצאה לפועל וחדלות פירעון. לקבלת יעוץ משפטי אנא פנו אלינו בטלפון 076-5384751 או בדוא"ל nick@nmlaw.info.


 

 

*** המידע המופיע בפוסט זה הינו למטרות כלליות בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי. אין להסתמך או לפעול על סמך המידע המופיע בפוסט זה, ויש לקבל ייעוץ משפטי נפרד ואישי לפני נקיטת כל צעד משפטי או אחר. הפוסט אינו מהווה תחליף לייעוץ מאת עורך דין המוסמך לעסוק בתחום ואין המחבר או המפרסם אחראים או ערבים לתוצאות השימוש במידע המופיע בו.

 

Comments


bottom of page